Saturday, February 6, 2016

Stroller Untuk Travel Bersama Anak Kecil

Assalamualaikum semua..

Kali ni saya nak bercerita tentang stroller yang sangat-sangat membantu anda semua ketika anda travel. Entry kali ni di atas permintaan ramai pelanggan-pelanggan sebelum ni..mereka akan bertanya, mana stroller yang paling sesuai? ringan kah? selesa ke anak-anak nak berehat? senang ke di bawa menaiki tangga dan sebagainya.

Ok, untuk kali ni, saya akan cerita tentang kemudahan stroller yang agak terkenal juga sekarang iaitu Aldo. Aldo banyak memudahkan saya dan pelanggan yang mempunyai anak kecil untuk travel ke luar negara. Pernah satu ketika, pelanggan kami ke Bali, membawa Aldo terus ke dalam kepalterbang Air Asia. So, anda boleh agak la kan betapa senangnya Aldo dan kecilnya lipatan stroller ni..


Ha..inilah aldo..kecil kan..sebenarnya Aldo ni bentuk, features n function nya sala dengan stroller yoyo babyzen..jenama je lain..so, apa lagi..harga jualan Aldo di pasaran sekarang antara linkungan RM699 - RM750. Rugi juga kalau dah ada stroller sedia ada nak beli baru..

Terus pm saya.. kalau cuti sekolah selalunya booking untuk sewa Aldo ni penuh. so, bookla awal..insyaAllah dipermudahkan urusan u alls untuk jalan-jalan.

PM 019-7540498

#strolleruntuksewa
#Aldoforrent
#Aldo

Monday, July 13, 2015

Birthday Huda ke 6 Tahun

Assalamualaikum semua..

Alhamdulillah kita dah sampai bulan Ramadhan dan lagi seminggu akan menyambut syawal..

Alhamdulillah juga kita terpilih untuk menikmati Ramadhan kali ini..Tahun depan belum tentu lagi..

6 Julai 2015 yang lalu juga genap usia huda 6 tahun..alhamdulillah huda dikurniakan kesihatan dan kecerdasan..

Buat anakku Amna Huda, umi doakan huda menjadi anak solehah dan berjaya di dunia dan akhirat..kesian huda..kena banyak mengalah dengan Asma'..semoga huda lebih matang ye..

Macam baru je rasa mengandungkan huda..hihi..tak sangka dah 6 tahun masa berlalu..tahun depan huda dah sekolah rendah..pasti lagi banyak cabaran dan dugaannya..umi sentiasa doakan huda dilindungi Allah dari segala kejahatan syaitan, jin dan manusia..Semoga sentiasa bertemu dengan orang yang baik2 dan dilindungi dari orang yang berniat jahat..


Huda ni hatinya sangat lembut..cepat je terasa..umi minta maaf kalau selalu buat huda kecik hati ye..umi sayang huda dunia akhirat...Happy Birthday Amna Huda Adnin binti Mohd Nadmin..

Love,

Umi

Wednesday, April 15, 2015

Trip ke Korea dengan anak kecil - Part 2

ok..hehe..dah lepas 2 bulan baru buat sambungan..adoi..busy memanjang je..

Hari Kedua


Hari kedua kami bercadang nak ke Pulau Nami ..so, perjalanan agak jauh dan makan masa lebih kurang 1 jam. Ada beberapa pilihan nak ke Pulau Nami..boleh naik bas, keretapi transit atau ITX iaitu keretapi laju tanpa transit..so, sebab ada nak kecil, kami terus ambil keretapi tanpa transit...dari dongdaemun kami menaiki subway ke cheongnyangni dan kemudian menaiki ITX terus ke station Gapyeong .Dari station Gapyeong pula, kami menaiki teksi ke Jeti Pulau Nami..dalam 3500 won harganya..


Alhamdulillah, dari kejauhan dah kelihatan Pulau Nami yang masih sedikit diseliputi salji.. Tasik pun masih ada yang beku lagi..satu nikmat yang tak boleh dinafikan..tapi cuaca sejuknya memang sampai ke tulang..lagi-lagi bila angin bertiup..si kecil Asma' tu pula memang payah nak pakai sarung tangan..memang beku la tangan tu..huhu..Pulau Nami ni kelebihannya pada pokok-pokok yang ditanam sangat cantik dan tersusun..tempat makanan halal pun tak perlu risau, sebab memang ada khusus untuk pengunjung yang mencari makanan halal..surau pun disediakan untuk membolehkan pengunjung bersolat..memang seronokla kalau berada lama di Pulau ni..pengunjung yang nak bermalam pun boleh..memang ada hotel di Pulau ni..





 Lepas dah pusing Pulau Nami, kami pun teruskan perjalanan mencari Hard Rock Cafe..pesanan sahabat-sahabat..dari maklumat yang dapat, Hard Rock cafe ni dah pindah ke Lotte World Mall yang terletak di Jamsil..so, perjalanan agak jauh..dgn cuaca yang sangat sejuk..sangat lega bila masuk dalam mall..hangat je..waktu kat Malaysia dok cari mall sebab panas kan..ni terbalik pula..hehe..seronok juga la mall dia..lebih kurang macam mall kat Malaysia juga..



























Dalam pukul 7 malam, kami terus ambil subway pulang ke Dongdaemun.. malam ni juga dah berjanji dengan kawan en.suami yang menginap di Korea..so, dia bawa kami makan ikan bakar di Dongdaemun Market.. kedai ikan bakar ni sebenarnya paling lambat pukul 9 dah tutup..tapi, alhamdulillah kami bernasib baik..masih ada lagi kedai di buka ketika kami sampai..ikan bakar, sotong sambal n sup telur kimchi ni memang buat terliur..sampai sekarang terkenang-kenang..adoila..nasib tak mengandung..kalau tak mana nak cari?? hehe..dalam pukul 10.30 macam tu kami habis makan dan sempat la jalan-jalan sekitar Dondaemun shopping mall. Dalam Dongdaemun Shopping Centre ni juga ada satu kedai survenir yang boleh dikategorikan murah..n pekedainya sangat peramah serta boleh berbahasa melayu.. ada key chain, set sudu garfu korea, ketip kuku dan macam-macam lagi yang boleh dibawa pulang sebagai hadiah kepada saudara mara dan sahabat di Malaysia..

Jadi, inilah antara perjalanan kami pada hari kedua..padat..hehe..so, u olls tunggu ye update untuk hari ketiga... :)

Thursday, February 26, 2015

Trip ke Korea dengan anak kecil

Assalamualaikum,.

Dah lama tak update blog. Kali ni nak update dengan cerita baru tentang trip ke Korea. Plan start tahun lepas lagi.. beli tiket murah air asia dalam RM700++ seorang..Masa Perjalanan 4 Februari sehingga 8 Februari 2015..

Alhamdulillah, segala perancangan dan checklist telah disusun. Disebabkan kami ke korea musim sejuk dan secara backpackers, plan kena lebih teliti. tambahan pula membawa dua orang anak kecil, seorang berumur 6 tahun dan seorang 2 tahun. Agak mencabar juga sebenarnya. Checklist barang ke Korea, akan dikongsikan nanti..Stroller memang bagi kami wajib ada dalam list..antara sebabnya, perjalanan di KLIA2, menuju ke kapal terbang pun dah kira jauh..flight malam pula..jadi, memang huda (anak sulung berumur 6 tahun) pasti dah ngantuk..at least stroller ni sangat membantu. Bagi yang membawa stroller, stroller tak perlu masuk dalam luggage..anda just daftar sahaja dan boleh bawa sehingga ke pintu kapal terbang.

Kami tiba di Korea jam 8 pagi waktu tempatan..Tiba di airport, kami terus menaiki subway ke Dongdaemun..Kami menginap di Able Guest House Dongdaemun. Terletak hanya 100 meter dari Station Dongdaemun History and Cultural Park. Kira dekatlah dari station. Kami tak memilih menginap di Itaewon kerana memikirkan dua orang budak tu. Dongdaemun merupakan bandar yang hidup sehingga waktu pagi dan tempat menjual banyak barang2 murah seperti pakaian, survineur dll. Disebabkan musim sejuk, dapatlah en.husband dan adik2 berjalan malam sementara aku menjaga anak2 di bilik..Dongdaemun x banyak makanan halal seperti di Itaewon. So far, tak menjadi masalah sebab banyak bekalan makanan di bawa. Berdasarkan pengalaman sahabat en.suami yang tinggal di korea, makanan seperti dobukki di tepi jalan masih boleh di makan.

Stroller

Paling penting kami tak perlu risau sebab dah memiliki stroller babyzen Yoyo ni.. Sangat ringan dan mudah dilipat. Sangat memudahkan untuk pasangan yang ada anak linkungan 3-6 tahun..sebab anak seusia begini, nak dukung berat, bila depa nak tido..stroller sangat2 la membantu..Pengangkutan di korea adalah subway, dan station subway bertangga, stroller babyzen ni sangat memudahkan kami..tengok sebelah tu..relax je en.suami angkut stroller ni naik bukit n tangga tu..huhuhu..so, sesiapa nak sewa stroller babyzen ni nak pergi bercuti leh pm saya ye..019-7540498

Hari Pertama

Hari pertama kami sampai ke hostel dalam jam 11.00 pagi. Berehat dan solat dan kemudian keluar untuk ke Menara Namsan jam 3.00 petang. Cuaca ketika ini 0 darjah celcius. masih boleh bertahan sebab angin tak bertiup sangat. Cuaca musim sejuk ni amat terasa kalau ditambah dengan suasana berangin..sampai kebas2 muka dibuatnya..Walaupun jam baru 5.00 petang, suasana dah gelap. Musim sejuk di Korea , menjadikan waktu siang mereka pendek dan waktu malam lebih panjang. Anak-anak dah sangat kesejukan..Ambil-ambil gambar dan tengok keindahan malam seoul, kami pun pulang semula ke Dongdaemun dengan menaiki bas.

Sesampai di guesthouse, aku menidurkan anak-anak dan diri sendiri..hehe..en.suami dan adik beradik yang lain plan untuk shopping di pasar malam Dongdaemun..murah-murahla juga harga sekitar pasar tu..baju-baju pun cantik, kalau nak beli blouse korea yang biasa jual tu dekat sini la tempatnya..

Alhamdulillah dipermudahkan perjalanan bagi hari pertama kami. Walaupun keletihan, anak-anak masih teruja dan tak buat perangai..terutama Asma' yang masih menyusu badan. Perjalanan ke negara bukan muslim sebenarnya sangat membuka minda kita..selain nikmat keindahan alam Allah yang luas terbentang dapat dinikmati..InsyaAllah, pasni aku akan update entry hari Kedua di Korea.....tunggu... :)


Sunday, June 22, 2014

Cabaran Ramadhan dan ACCA

Salam semua..

Lagi berapa hari je Ramadhan nak menjelma..mula ramadhan, mula jugala kelas ACCA aku..paling mencabar sebab sem ni kena amik dua paper..huhu..

orang kata xde pasal nak cari pasal..aku niatkan ambil ACCA ni kerana Allah je..ilmu dan keperluan seorang akauntan bumiputra..chewah..

semoga semuanya akan teratur..perlukan sokongan en. suami yang sangat..maklumla kalau hari sabtu tu, separuh hari..ahad pula sehari ada kelas..nasibla ada kawan setia..Diana..dari dulu mmg ko la rakan study aku..huhu..jom kita struggle di!!

Bila dah sibuk jadual kenalah disusun dengan teratur..tak boleh culas..semua kena berjadual..jadual masak..jadual study..jadual family time..barulah rasa masa sangat2 berharga..Ya Allah nudahkanla urusan ku..dengan tak pasti suasana tempat kerja baru..risau..huhu..

Doakan saya!!

-ummiadnin-

Sunday, June 15, 2014

Ramadhan dah makin hampir!!

Salam semua..

Sekejap sangat masa berlalu.. tengok2 ramadhan dah nak menjelma lagi..Ya Allah.sampaikanlah kami dan berilah kami peluang untuk beribadat dalam bulan ramadhan..

so, apa lgi kawan2..jom buat persediaan untuk menghadapi bulan ramadhan..bak kata ustaz..mulakan dari bulan syaaban lagi..baca alquran dan tafsir sekurang2 nya setengah muka setiap kali lepas solat..dan bangun tahajud sekurang-kurangnya 2 rakaat setiap hari..

moga ramadhan kita tahun ini lebih baik dari yang sebelumnya..

Selamat Menghadapi Ramadhan!!

-Ummiadnin-

Wednesday, November 13, 2013

Pejabat baru..tadika baru..

salam..
Lama sungguh tak update blog..Alhamdulillah sekarang aku dah di pejabat baru..nak sangat pindah putrajaya kan..haha..

Everything goes well..walaupun x dapat balik sharp..at least dah boleh memasak kat rumah..dapat jumpa Asma'..cuma huda je yang lewat sebab masih ikut abah dia..

Tahun depan huda pun akan berpindah ke tadika baru di Putrajaya..

Cakap pasal tadika ni, sebagai mak, kita memang selalu nak yang terbaik untuk anak..apepun, tadika huda sekarang cukup menenangkan hati aku..walaupun tak english sangat, tapi, nilai murni dan nilai islam yang cikgu2 ajar sangat menggembirakan kami..

Tadika baru huda nanti akan sangat advance.. all class sessions will be handle in english, mandarin class pun ada..math lagi..dah macam nak darjah satu anak aku..waktu daftar huda, teacher dia tanya aku if huda dah boleh membaca sebab anak murid dia yang 4 tahun semua dah advance..yup, huda dah boleh membaca dan menulis simple words in malay..tp, english, dia cuma ada banyak vocab dan x boleh membaca..so, dia cadangkan beli buku n ajar huda membaca simple english.. baru sebulan beli, memang huda dah boleh membaca buku tu..rupanya sangat simple mengajar budak reading english..hehe..

Tapi, macam yang aku cakap awal tadi..yang terbaik untuk anak kita..aku tanya diri aku balik..is this  the one i want??she can read english..she can write well..no..no.. aku lebih suka huda bercerita pasal islam, pasal perkara baik, pasal nabi2..yang aku risau xde nanti..yup, itu boleh dipupuk dirumah..tapi, huda ni memang dari kecik aku tengok perangai dia..kitaorg ibu abah dah lama bercerita perkara sama, tapi yang cikgu dia cerita yang dia lekat..huhu..tapi nak buat macam mana, takde tadika macam ni kat sini..

So, pengorbanan perlu ada..aku kena ambil tugas cikgu imai..(yang sememangnya tugas aku pun!)..let tadika baru dia ajar akademik..aku kena fokus pada yang lain..


Tahun baru..azam baru..

moga aku dapat jalankan amanah Allah ni dengan terbaik..Huda, Asma'..let's do the best!!